Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalin největším válečným vůdcem dvacátého století?

Díval jsem se včera v televizi na britský dokument, který vyjmenovává deset největších válečných vůdců světa (ve dvacátém století, to jsem si musel domyslet), a trochu mne překvapilo, že na nejvyšším místě figuruje Stalin. 

Autoři filmu ho vybrali mimo jiné proto, že po prvotním šoku z napadení Sovětského svazu nacisty dokázal během pouhých týdnů přeorientovat svou zemi na válečný systém. „Stalin byl podle mého názoru nejlepším ze všech válečných vůdců“ daného století, „protože musel zvládnout nesmírně obtížný úkol“, totiž čelit velmi těžké situaci, ve které se jeho stát octl, říká v dokumentu historik Richard Overy (některé jeho knihy vyšly i u nás).

Je také pravda, což už ve filmu není, že nejvyšší představitel SSSR, jak známo, se na rozdíl od svého od června 1941 úhlavního nepřítele Hitlera „do toho“ nesnažil svým generálům při vedení bojů zdaleka tolik mluvit. Vzpomínám si také, jak v jednom jiném dokumentu jeden z maršálů Wehrmachtu po válce vzpomínal, že během vojenských porad führer nad mapou často jen mával rukama a vlastně tak trochu neměl tušení, o co skutečně jde.

Ve filmu, který jsem včera viděl, ovšem nebylo také nic o tom, že například v operaci zvané Mars podle některých historiků Stalin u města Ržev při silnici a železnici z Moskvy do Rigy obětoval až sto tisíc rudoarmějců, jen aby odlákal Němce od Stalingradu (i když někdo by možná i takový krok označil za velké vojevůdcovství, nevím). Stejně tak podle mne zůstává otázkou, zda by skutečný „největší válečný vůdce dvacátého století“ nechal nacisty zlikvidovat povstání ve Varšavě v roce 1944, aniž by Polákům přišel na pomoc.  

Autoři dokumentu, jak už vyplývá z jeho názvu, se zabývali pouze vojensko-velitelskou činností sovětského generalissima, nikoliv způsobu, jakým zacházel se svými spoluobčany před druhou světovou válkou i po ní. Budiž tedy filmu připsáno k dobru, že James Holland, další z britských historiků, kteří v něm vystupují, zároveň prohlašuje: „Říkat, že byl“ Stalin „bezohledný, je to nejslabší slovo, jaké jste kdy mohli vyřknout.“

Musím ovšem konstatovat, že mne překvapilo i druhé místo v dotyčném „top ten“ žebříčku, jelikož jej obsadil Mao Ce-tung, podle mne podobný diktátor jako Josef Vissarionovič Džugašvili. Historici hovořící v dokumentu to zdůvodňují například skutečností, že když se v polovině třicátých let minulého století, během čínské občanské války, dostali jeho lidé do obklíčení stovkou tisíc vojáků generála Čankajška, přesvědčil své stoupence, že nejlepší strategií bude v rámci přeskupení ústup a deset tisíc kilometrů dlouhý přesun do vzdálené části země.  

Teprve na třetím místě se octl Winston Churchill, jehož bych přitom očekával na samotné špici. Čtvrté místo pak podle mého názoru opět poněkud nečekaně obsadil vůdce vietnamských komunistů Ho Či-min a páté, asi díky jeho počátečním úspěchům v druhé světové válce, zejména porážce Francie, Adolf Hitler.  

Pokud vás zajímá, kdo figuruje na zbývajících místech, vězte, že na šesté autoři filmu zařadili amerického prezidenta Roosevelta, za kterým následuje italský duce Mussolini, irácký diktátor Husajn, francouzský generál de Gaulle a nakonec zakladatel Severní Koreje Kim Ir-sen. Tím ovšem narušili mou představu, že velký válečný vůdce musí mít i nějaké morální zásady (nedovoluje například zabíjet zajatce).

Minimálně čtyři z těch deseti postav, konkrétně Hitler, Mussolini, Kim Ir-sen a Husajn, jsou dnes všeobecně vnímáni jako zloduchové, kteří se nezastavili před ničím. Další tři, Churchill, Roosevelt a de Gaulle, se naopak považují za „klaďasy“, a u třech, soudě alespoň podle toho, že se dostali do popisovaného dokumentu, tedy u Stalina, Mao Ce-tunga a Ho Či-mina, bychom zřejmě podle britských filmařů měli rozlišovat mezi jejich vojenskými schopnostmi a jejich charaktery.  

Autor: Lubomír Sedlák | sobota 13.7.2019 12:50 | karma článku: 35,17 | přečteno: 6369x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 12,82 | Přečteno: 461x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,45 | Přečteno: 4363x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně.

9.5.2023 v 18:07 | Karma: 17,12 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Z letadel opravdu mohou padat lidé

Musím se omluvit Mladé frontě Dnes. Před zhruba třemi lety jsem totiž na tomto místě psal, že se prezentuje coby seriózní list, a přitom uveřejňuje zprávy, které vypadají trochu jako novinářské kachny.

22.10.2022 v 21:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Román Doktor Živago, který tak rozzuřil Kreml, vydali jako první italští komunisté

Česká veřejnoprávní televize o této knize, za kterou ruský spisovatel Boris Pasternak obdržel Nobelovu cenu, uvedla minulý týden zajímavý francouzský dokument, zabývající se jejím osudem poté, co byla v roce 1955 dokončena.

23.2.2022 v 18:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik