Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byly vousy za Husáka tak jako dlouhé vlasy politickým protestem?

Příslušníci britského Královského letectva (RAF) budou mít nově možnost nechat si narůst plnovous, informuje Mladá fronta Dnes s odvoláním na zprávu ČTK, zatímco dosud se tak jako i v pozemním vojsku povolovaly pouze knírky.

Zákaz platil zejména z praktických důvodů, protože muži s vousy na celém obličeji, jak čtu dále v textu, měli problémy při používání plynových masek.

Připomnělo mi to, jak jsem kdysi dávno, konkrétně v červnu roku 1989, byl coby voják v záloze povolán na měsíční cvičení k tankovému pluku v Lounech a důstojník Československé lidové armády, který si nás hned shromáždil, upozorňoval, že každého, kdo nebude mít vousy i na „podobence“ ve vojenské knížce, nechá okamžitě oholit. Já jsem je tehdy z jakési prozíravosti měl i na té fotografii, což dotyčného majora nesmírně namíchlo, ale musel to vzít na vědomí.

Vousy ovšem v sedmdesátých a osmdesátých letech nebyly něčím nežádoucím pouze v ozbrojených silách Československé socialistické republiky, ale také v politice, tedy alespoň v té vysoké. Nevybavuji si z té doby jediného člověka z nejužšího vedení, který by měl alespoň knírek, když už ne plnovous.

Slyšel jsem názor, že by se něco takového považovalo v předsednictvu nebo sekretariátu Komunistické strany Československa, ale i v celém jejím ústředním výboru za zcela nepřijatelné, jelikož vousatí přece byli tehdy disidenti, tedy „nepřátelé státu“. Je pravda, že například Václav Havel a Jiří Dientsbier měli knírky, ale stejně si myslím, že se spíš naši soudruzi prostě řídili stavem, jaký panoval ve stranickém politbyru v Sovětském svazu.

I tam totiž chodili všichni jeho členové hladce oholeni. Leonid Brežněv měl sice velmi husté obočí, takže se dokonce prý nechal slyšet, jak tehdy napsal americký týdeník Newsweek, že když jede do práce do Kremlu, nemusí mít u sebe ani žádnou legitimaci, protože coby průkaz mu slouží jeho obočí (“my eyebrows are my passport”), ale to jsme trochu odbočili.

Jediný člen sovětského politbyra (přesněji řečeno kandidát), který měl alespoň knírek, pokud si to dobře vybavuji, byl Boris Ponormarjov, který měl na starosti komunistické strany v kapitalistickém světě. Možná, že v tomto případě nešlo o úplnou náhodu, jednání přinejmenším s relativně liberálními italskými a španělskými eurokomunisty prostě asi vyžadovalo určitou image.

Ale abych se vrátil do tehdejšího Československa, odmítání vousů jeho vrcholnými politiky bylo podle mne čiré pokrytectví. To se mi potvrdilo, když jsem někdy v první polovině devadesátých let uviděl jet v tramvaji Jana Fojtíka, bývalého tajemníka ÚV KSČ zodpovědného za veškeré sdělovací prostředky ve státě, jelikož tentokrát měl bujný plnovous (a vůbec mimochodem vypadal jako nějaký chudý důchodce, v ruce cosi připomínající tašku zvanou „síťovku“).

U řadového občana pravda vousy tehdy panujícímu systému, pokud si vzpomínám, nijak nevadily, zato jej ovšem i u obyčejných lidí – a zejména mladých - velmi dráždily dlouhé vlasy. V této souvislosti si vybavuji, jak jsem byl někdy v sedmdesátých letech ve Filmovém klubu v pražské Klimentské ulici na americkém Bezstarostném jezdci, přičemž zde vždy na rozdíl od normálních kin před promítáním o daném díle stručně pohovořili různí kritici, teoretici, apod.

Tento konkrétní snímek uváděl profesor FAMU Miki Kučera (toho soudruzi moc nemuseli, takže prý směl na fakultě přednášet jen o zahraniční kinematografii, nikoliv o domácí, a ten nám divákům vysvětlil, že Bezstarostný jezdec nebyl puštěn do běžné distribuce, protože oba herci v hlavních rolích, tedy Peter Fonda a Dennis Hopper, měli dlouhé vlasy. Pak už jen pan Kučera vyvolal v sále velký smích, protože řekl, že „dlouhé vlasy měl přece i Karel Marx“, a já si v tu chvíli uvědomil tu absurditu, totiž že jeho portrét se podobně jako jeho spolupracovníka Fridricha Engelse, taky pěkně zarostlého, nosil v prvomájových průvodech na oslavu stávajícího režimu.

Autor: Lubomír Sedlák | čtvrtek 15.8.2019 19:20 | karma článku: 11,11 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 12,82 | Přečteno: 461x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,45 | Přečteno: 4363x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně.

9.5.2023 v 18:07 | Karma: 17,12 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Z letadel opravdu mohou padat lidé

Musím se omluvit Mladé frontě Dnes. Před zhruba třemi lety jsem totiž na tomto místě psal, že se prezentuje coby seriózní list, a přitom uveřejňuje zprávy, které vypadají trochu jako novinářské kachny.

22.10.2022 v 21:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Román Doktor Živago, který tak rozzuřil Kreml, vydali jako první italští komunisté

Česká veřejnoprávní televize o této knize, za kterou ruský spisovatel Boris Pasternak obdržel Nobelovu cenu, uvedla minulý týden zajímavý francouzský dokument, zabývající se jejím osudem poté, co byla v roce 1955 dokončena.

23.2.2022 v 18:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik