Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně. 

Z tohoto důvodu byl pro mne velmi objevný dokument zvaný Otcem proti své vůli, který Česká televize natočila coby jeden díl seriálu Ta naše povaha česká už v roce 2010, nicméně já jsem ho viděl teprve před třemi týdny, kdy jeho uvedení opakovala.  

Zaujala mne v něm především skutečnost, že lhůta, dokdy má nějaký muž „s jistými pochybnostmi“ možnost požádat o ověření, zda daného potomka opravdu zplodil on, je pouze šest měsíců. Většina z těch oklamaných a vystupujících ve filmu zastávala názor, že nic takového by nemělo vůbec existovat, jinými slovy že příslušný DNA test by se v podobných případech měl povolovat kdykoliv, a v každém případě minimálně do plnoletosti dítěte (nepochybně proto, že do té doby se musí platit alimenty).

Jeden z těchto otců měl mimochodem nakonec štěstí, protože jeho dnes již bývalá manželka byla Němka. Tento člověk tudíž zavolal do právní kanceláře ve městě Weiden a tam se dozvěděl, že soudní spor je možný, protože ve spolkové republice činí lhůta dvacet čtyři měsíců, jen se ho zeptali, jak je jeho dcera (která měla stejně jako matka občanství sousední země) stará, a když odpověděl, že za čtrnáct dní jí budou dva roky, upozornili ho, že si bude muset pospíšit… Konečný rozsudek v jeho prospěch, vynesený v Bavorsku, následně platil i u nás.

Vypadá to přitom, že mezi ženami je povědomost o dané lhůtě mnohem větší než mezi muži, jednoho z podvedených otců totiž jeho manželka, jak se svěřil autorům dokumentu, opustila i s dítětem přesně po uplynutí šesti měsíců od jeho narození. Jiné se pak pro změnu, zdá se, snaží vše tak říkajíc zakamuflovat, takže „i když jsme spolu tehdy už nějakou dobu nespali, najednou mne najednou tahala do postele, navíc zcela nezvykle uprostřed dne“, přiznal další takový člověk.

Dokument se nicméně snažil být objektivní, takže v něm vystupuje i veřejně dosti známý soudce Jan Jirsa, který se domnívá, že půlroční lhůta by v Česku měla být zachována. „Představte si, že by otcovství bylo popřeno až dejme tomu v patnácti letech dítěte,“ říká: „Vždyť by se octlo v naprostém materiálním vzduchoprázdnu, o tom citovém nemluvě!“  

Ano, zákon (pocházející mimochodem již z roku 1963) je na straně dítěte, jelikož sleduje jeho dobro, potvrzuje ve filmu soudcova slova psycholožka Ludmila Mrkvicová. Jeden z oklamaných mužů ovšem právě z tohoto důvodu nakonec soud vyhrál, i když žalobu podal až po uplynutí šestiměsíční lhůty. Zákon o rodině totiž v jednom ze svých článků umožňuje nejvyššímu státnímu zástupci podat i v takovém případě návrh na popření otcovství, pokud je to v zájmu dítěte, a ten byl splněn, i když poněkud paradoxně, jelikož projednání si výslovně přála dcera dotyčného člověka.  

Upřímně řečeno, na tom výrazu „vzduchoprázdno“ skutečně něco je. Sice u nás existuje mnoho rozvedených žen nebo svobodných matek, které na své nezletilé děti skutečně žádné výživné od bývalých manželů (jejichž otcovství přitom nebylo nijak zpochybněno) nedostávají, v těchto případech však jde o jasné porušování platného zákona.  

Psycholožka Mrkvicová na jednu stranu přiznává, že v prvních šesti měsících po narození dítěte je nemožné zjistit, zda je podobné tomu či onomu rodiči, protože jeho obličej se neustále mění. Zároveň ovšem cituje výrok slavného profesora Matějčka, že otcem dítěte je ten, kdo jej vychovává, nikoliv ten, který jej zplodil. To de facto potvrzuje i psycholog Jeroným Klimeš, který s odkazem na známý případ záměny novorozenců v třebíčské nemocnici z roku 2006 říká: „Ukázalo se, že pouhý rok strávený s dítětem je možná silnější než veškeré genetické vazby“. V této souvislosti sice přemýšlím, jak moc se daná situace liší od té, kdy si nějaký muž vezme ženu ¦ ať již rozvedenou nebo svobodnou ¦ i s jejím potomkem, ale to se asi nedá srovnávat.   

Domnívám se nicméně, že soudce Jirsa vyslovuje velice podivný názor, když poukazuje na pravidlo, které se mimo jiné dočetl i v knize Malý princ, totiž že každý člověk je zodpovědný za výběr svého partnera, jinými slovy za nastalou situaci si vlastně mohou sami nebiologičtí otcové, jelikož si vzali nevěrnou ženu – jako by se to dalo již před svatbou poznat. Ještě absurdnější mi ovšem připadá tvrzení jednoho z oklamaných mužů, podle něhož by se všem dětem bez rozdílu měla bezprostředně po jejich narození odebírat DNA, když ceny příslušných testů klesají, a porovnávat s tou od jejich „úřady oficiálně uznaných zploditelů“ (!).

Velkou roli samozřejmě, jak už bylo naznačeno, hrají v celé záležitosti finance. Jeden z podvedených mužů sice říká, že mu šlo princip, ale jiný si otevřeně stěžuje, že když musí platit na dítě, které není jeho, nezbývá mu dost peněz na to vlastní, pořízené s novou ženou, takže si například nemůže dovolit jej podporovat při vysokoškolském studiu.  

Zajímavé přitom je, že se dokument, nesoucí podtitul Proč zákony nadržují nevěrným manželkám a jejich milencům, těmito skutečnými, tedy biologickými otci dětí, na něž platí ti „formální“, téměř vůbec nezabývá. Ptám se sám sebe, tedy pokud se opravdu do šesti měsíců stihne to odvolání (v kolika případech z celkového počtu se něco takového podaří mimochodem netuším), zda se dají dotyční muži nějak dohledat. A jsou vůbec ženy, která s nimi spaly, povinny při soudním projednávání odhalit totožnost těchto lidí, tedy pokud test potvrdí, že jejich syn či dcera má jiné DNA než manžel?

Soudce Jirsa závěrem konstatuje, že kukaččí děti nejen že byly, jsou a budou, ale že jejich počet bude dokonce v souvislosti s ustupujícím významem rodiny ve společnosti stoupat, a nikdo tento problém nikdy nevyřeší. Zároveň nicméně připouští, že časem se možná dotyčná lhůta opravdu prodlouží, protože je „relativně krátká“, i když si osobně nemyslí, že když bude místo šesti měsíců dva roky, situace se nějak výrazně změní. Psycholog Klimeš každopádně ve filmu podotýká, že náš právní systém v dané oblasti pochází více méně z myšlenek, které byly obsaženy již v římském právu, takže je notně zastaralý.

P. S. Snažil jsem se zjistit, zda se od doby, kdy dokument vznikl, něco v dané věci nezměnilo, konkrétně dotyčná lhůta na odvolání, a objevil jsem na internetu text Občanského zákoníku z roku 2012 (tedy přijatého relativně brzy po natočení filmu), kde se v jednom z jeho paragrafů skutečně uvádí, že „manžel může … popřít své otcovství u soudu … do šesti let od narození dítěte“. Že by někdo z našich zákonodárců ten pořad tehdy viděl?

Autor: Lubomír Sedlák | úterý 9.5.2023 18:07 | karma článku: 17,12 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 12,82 | Přečteno: 461x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,45 | Přečteno: 4363x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Z letadel opravdu mohou padat lidé

Musím se omluvit Mladé frontě Dnes. Před zhruba třemi lety jsem totiž na tomto místě psal, že se prezentuje coby seriózní list, a přitom uveřejňuje zprávy, které vypadají trochu jako novinářské kachny.

22.10.2022 v 21:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Román Doktor Živago, který tak rozzuřil Kreml, vydali jako první italští komunisté

Česká veřejnoprávní televize o této knize, za kterou ruský spisovatel Boris Pasternak obdržel Nobelovu cenu, uvedla minulý týden zajímavý francouzský dokument, zabývající se jejím osudem poté, co byla v roce 1955 dokončena.

23.2.2022 v 18:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura

Lubomír Sedlák

Na hru o hudebním skladateli se mi vůbec nechtělo, vzpomíná v dokumentu Miloš Forman

Až do minulého úterý jsem se poněkud namyšleně domníval, že o režisérovi Formanovi už vím více méně všechno. Střihový dokument uvedený na stanici ČT Art (ti, kteří jej viděli, nechť samozřejmě dál nečtou) mne však vyvedl z omylu.

21.2.2022 v 18:33 | Karma: 14,66 | Přečteno: 300x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik