Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Někdy v padesátých letech uprchl z USA ing. Nadler, americký komunista, který pak nalezl zaměstnání v podniku, kam jsem asi o 10 let později nastoupil. Tehdy už jeho příběh patřil mezi nové pověsti české. V práci okázale četl RP atd., byť jeho čeština byla "žertovná".

"Šak plnyš plan?"

Ale když se jeho choť seznámila s bohatstvím tehdejšího našeho trhu, zavelela mu a jelo se zpátky. Neboť jeho drobný daňový malér už byl promlčen.

Ale čemu se tu divíme? Touha po dobrodružství nezná hranic. ;-D

1 0
možnosti
PB

R^ Z kapitalismu do rudého hnoje může utéct jen mentálně narušený jedinec. Jako ten američan, který na letišti v KLDR roztrhal svůj pas a pak byl rád, že ho USA z toho vysekaly.

2 0
možnosti
Foto

Ale. ale, kolik Čechoslováků se uchýlilo do SSSR na počátku 30. let?

0 0
možnosti
LJ

V 70. letech minulého století jsem znal i jednoho Chilana, který emigroval k nám. Ukazovali ho tenkrát i v televizi ve zprávách a měli s nim krátký rozhovor. Začal pracovat na Nové huti Klementa Gottwalda v Ostravě. Asi po 2-3 letech se vrátil do Chile. Kolegům řekl, že raději bude žít pod Pinochetem než pod Husákem. Toto jeho vyjádření však již ve zprávách nebylo.

3 0
možnosti
Foto

Nemáte to kompletní, ještě Vám chybí Řekové, možná i Vïetnamci,, Ukrajinci i Rusové, čímž myslím ti, kteří k nám nějak se dostali po r. 1945.

0 0
možnosti
Foto

Ano, po prohrané občanské válce k nám někdy na konci čtyřicátých let přišlo i mnoho Řeků, a připomněl jste mi tím, že z podobného důvodu emigrovali už o deset let dřív určití Španělé do Sovětského svazu. Nepochopil jsem však, jak jste to myslel s těmi Vietnamci, Ukrajinci a Rusy, ti přece nepřicházeli z kapitalistických zemí...

0 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik