Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K20a87r42e32l 58C70a30c98h

16. 8. 2020 13:01

V době, kdy se schylovalo k Pražskému jaru mi bylo 21 let a z titul mladické nezkušenosti jsem si myslel, že socialismus s lidskou tváří bude pro naši republiku řešením. Že to nebude chtít překousnout Brežněv se však ukázalo uspořádáním spojeneckého cvičení vojsk WS na našem území na jaře 68, kdy se po jeho skončení sovětské jednotky neměly k návratu do domovských dislokací. To byl jasný signál a v té době již jsme vlastně snahu o nápravu socialismu prohráli. Brežněv situaci totiž zkušeně zhodnotil stejně jako Pavel Tigrid. On by totiž lidem nestačil nějaký mírně reformovaný socialismus, ale chtěli by stále víc a nedalo by se to zastavit. Vojenský zásah tedy byl nutný k udržení ČSSR ve sféře vlivu SSSR. My jsme měli jen jednu možnost k pokusu o udržení nastolené cesty. Dokázat si přiznat pravdu, že nám SSSR dobrovolně odchod ze své sféry vlivu nedovolí a připravit se na vojenský střet. Dobu na možnou vojenskou přípravu jsme však promarnili zbytečným vyjednáváním a ani nebyla politická vůle se případné vojenské agresi bránit. Armáda sama nemůže nic dělat, když nedostane rozkaz od svého vrchního velitele a tím byl president, generál Ludvík Svoboda.

Pokud by šlo o gulášový socialismus ala Maďarsko, tak ten by nám Brežněv povolil. Ale nemyslím si, že by s tím byli naši lidé spokojeni.

0 0
možnosti
Foto

Tak mi z toho vychází, že aby byl Dubček stejně moudrý jako Kádár, tak kromě podepsání pendrekoveho zákona měl ještě nechat popravit pár tisíc Čechů. ;-D

1 0
možnosti

Ono to bylo myšleno jinak. Kádár má krev na rukou, spoluvinu na smrti tisíců lidí mu nikdo neodpáře. Jde o to, že později spustil - na rozdíl od nás bez humbuku a potichu, určité mírné reformy, kdy povolil v menší míře prvky tržního hospodářství a určitou liberalizaci, o čemž se nám ani nesnilo.

1 0
možnosti

J88i91r26i 13T42i85c21h76y

15. 8. 2020 22:24

Dubcek byl zaryty komunisticky aparatcik, ktery by komunismus nikdy nezradil, jen si naivne myslel, ze ho lze opravit. V zapadnim tisku nebylo mozno vysvetlovat ctenarum detaily deni v nejakem pro ne bezvyznamnem state, typicky podle Ameriky si to museli usnadnit vymeslenim nejake hvezdy, tak pro symbol prazskeho jara si vybrali Dubceka.

2 0
možnosti
Foto

Přesně tak, to samé jako Gorbačov. Ten je oslavován za to, že jeho zásluhou je v Rusku jakási demokracie. Jenomže jemu se to jenom vymklo z rukou. On vůbec demontáž socialismu nechtěl.

0 0
možnosti
Foto

1) Kádar měl jiné heslo: Kdo není proti nám, je s námi

2) Škoda, že Novotný na rozmístění sovětských jednotek nekývl,

3) Dubček nebyl sovětským agentem

0 3
možnosti

Ale i kdyby Sověti už v Milovicích byli tak určitě by nenechali dotáhnout "obrodný proces" do konce. Tak naivní nejsem.

1 0
možnosti

Jénoš Kádár.... dobrý vtip.

Má na svedomí cca 25 000 maďarských obetí v roku 1956, keď do Budapešti dorazil spoločne so sovietskou armádou na sovietskom okupačnom tanku.

Vznikla Kádárová vláda, ktorá nastolila normalizáciu podľa sovietskej tradície bol každý pokus o zmenu komunistického režimu vyhlásený za kontrarevolúciu.

Boli zavedené mimoriadne súdy, ktoré vyniesli 22000 trestov odňatia slobody, a 229 rozsudkov smrti, ale v skutočnosti bolo popravených viac ako 350 osôb. Ďalej bolo asi 13000 ľudí zaslaných do znovu otvorených internačných táborov bez akéhokoľvek zákonného postupu.

Kádara môžete porovnávať so Stalinom v menšom štáte v menšom merítku, Husák Kádárovi nesiahal ani po členky.

5 0
možnosti
Foto

Řekněte mi jediné, plnila Nagyova vláda podmínky mírové smlouvy, kterou Maďarsko uzavřelo se všemi členy protifašistické koalice?

0 1
možnosti

Přiznám se, že jsem žádný hospodářský zázrak v Madarsku 69-89 neviděl. Nadělali hodně dluhů, kupovali licence (třeba MAN) a převládal názor že je Západ o.ebal. To že měli v obchodech jablíčkové mýdlo za nějaké velké plus nepovažuji.

Abych to odlehčil - něco mě přesto dojalo. "Hypermarket" na konečné metra měl 26 pokladen ...

0 0
možnosti
Foto

Já jsem v daném období srovnával Maďarsko s Československem, ne s Rakouskem.:-)

1 0
možnosti

Po letech mám na rok 1968 naprosto zpustlý názor. SSSR potřeboval na naše území umístit své jednotky, Novotný s tím nesouhlasil a proto jej vystřídal (buďto naivní nebo sovětský agent) Dubček. Celá ta "demokratizace" byla divadlo s cílem dislokovat na našem území sovětské jednotky.

0 0
možnosti

Byl jsem v té době na vojně a převládal tam stejný názor.

0 0
možnosti

J64a98n 50R20á21ž

15. 8. 2020 17:03

Jo, s většinou souhlas!

Vzpomínám, že v roce 1968 po neobvykle rychlé aktivaci spolků jako byl KAN a otevření velkého mediálního prostoru kdekomu k osobní prezentaci názorů o vystoupení z Varšavské smlouvy a dokonce k opuštění "tábora míru a socialismu", jsem dostal strach z toho, jakou formu použije vedení SSSR k potlačení celého procesu uvolnění u nás. Protože bylo jasné, že Sověti si nemohli dovolit změnu mocenského uspořádání v Evropě, existenci Trojského koně" západu" ve střední Evropě a ztrátu bojeschopnosti naší armády u západní hranice Varšavské smlouvy. Jen jsem nepředpokládal, že to zrovna udělají tanky s bílými pruhy.

Husák, jako Kadár nemohl po sovětské invazi jednat stejně , protože jakýkoliv náznak liberalizace by okamžitě potlačili Biľak a spol, podle not moskevské party a Husáka by nahradil někdo z nich.

0 0
možnosti
Foto

Ano, Husák se Biľaka bál, ten mu tak říkajíc dýchal za krk, a Kádár zřejmě nějakého "maďarského Biľaka" vedle sebe neměl.

Také jsem si mezitím uvědomil, že na Československu na rozdíl od Maďarska Moskvě víc záleželo, protože sousedilo s členskou zemí NATO, a aby toho nebylo málo, šlo o Německo.

1 0
možnosti
Foto

Autore, máte docela smůlu, že je nás tady ještě poměrně dost, kteří jsme vše osobně zažili a nebyli jsme informováni jen ze zahraničních novin "co si o tom máme myslet".

1 0
možnosti

Tak, tak - Kadár , který se v 56. podepsal pod zvací dopis Rudé armádě, byl moudřejší...:-)

0 0
možnosti

Pletete si morálku s moudrostí.

O tom, že by byl Kadár morální osobou, není v článku ani zmínka.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS