Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Tak jistě že dostal Oskara za "Vlaky" i díky námětu, který sedl době. Podobně jako Svěrákův Kolja. Ale mně bylo při "Vlacích" 20 - a to byla tenkrát ta slavná šedesátá taková bomba proti demagogii minulosti. Ale jako první byl Obžalovaný Vlado Mullera - nezapomenu na vtip, kolik za to vyfásnete ... 2 fáze socialismu - 1.potíže růstu 2.růst potíží ...

1 0
možnosti
JK

Pro film, jako ostatně pro každé umění, je vrcholem, když má širokou diváckou odezvu, zároveň se nepodbízí a nerezignuje na vyšší hodnoty. Je nesmírně těžké toho naráz dosáhnout, ale občas se to povede.

3 0
možnosti
Foto

De gustibus non est disputa

Ovšem pokud má člověk ve vnímání kultury dostatečně široké srdce, pak se vůbec nemusí soužit nad tím, že ho některý tvůrce oslovuje více a jiný méně. Mám velkou úctu k lidem, kteří ve světě umělecké tvorby něco dokázali: vím, kolik je za tím letité systematické práce, dřiny, těžkostí, nepochopení, atd. A když někoho zakazovali komunisté (jako na čas Jiřího Menzela jako trest za film Skřivánci na niti), je to vysvědčení o jeho velikosti.

Pokud je někdo krátce po svém úmrtí oslavován, pak mám na jedné straně velkou úctu k jeho odkazu. Ty oslavy bych za nic na světě nezpochybňoval. Ale na druhé straně si držím vědomí o pomíjivosti všeho...

7 0
možnosti
Foto

S režiséry a jejich díly je to celkem jednoduché. Každý je naladěný jinak. Někomu něco sedne, někomu ne. Velikost režiséra se potom určuje zhruba podle toho, jak oslovil ty, kteří o něm píší a podle toho, kolik lidí oslovil. Menzel oslovil hodně lidí. Mezi lidmi žije hodně hlášek z jeho filmů. Ať už o medvídkovi mývalovi, sedmém schodku či kochání. Tím jeho filmy žijou a stávají se součástí české duše. A to ani Kachyňa a ani Krejčík nemají. Proto je jeho odkaz větší. Takhle to alespoň vidím já.

5 1
možnosti
KT

Velikost uměleckého projevu se rozhodně neměří diváckou oblíbeností. To by ty nekonečné pitomosti, co teď jdou v televizi, musely být veledíly.

6 0
možnosti
KT

To je v pořádku, tím se netrapte, Vy mě taky nijak neoslovujete.

4 0
možnosti
VB

Někdy to vidíme poněkud subjektivně, který umělec či jeho dílo nám zrovna více sedne k naší povaze, náladě apod. Jiří Menzel měl vyrovnané síly s těmi nejlepšími režiséry i herci, nemůže za to, že ho některá média - ovšem jen občas - zmínila zrovna více, ostatně velcí Češi jsou více uznáváni bohužel spíš až po smrti nebo až za x let po smrti.

0 0
možnosti
Foto

To máte pravdu, jeden náš umělec, už si bohužel nevzpomínám, který, prý dokonce prohlásil: "To musím zemřít, abych se stal slavným?"

1 0
možnosti
Foto

J61a53n82a 50M22a17j44o81v17á

17. 9. 2020 15:00

Já Vám nevím, člověče. Na to, že Vás neoslovil tomu věnujete poměrně dost času. Ale tak...proti gustu...

13 0
možnosti
Foto

Mám Vašim slovům rozumět tak, že na http://www.idnes.cz/blog se má jen chválit?

1 0
možnosti
MV

pokud Vam dialogy ze "Skrivanku na niti" pripadaji "neprirozene" - je to mozne, ale neni to vinou filmu

napr. : "pan prokurator mel stesti, ze se neocitnul pred soudruhem prokuratorem" podle meho nazoru mluvi jasne a prirozene

14 0
možnosti
Foto

K93a91r75e49l 69C78a82c53h

17. 9. 2020 13:10

Pro koho Menzel něco znamenal bylo vhodné, aby k tomu něco při jeho úmrtí řekl, či napsal. Koho Menzel nijak neoslovil, by bylo vhodné při příležitosti jeho úmrtí taktně mlčet. Každý má nějaký vkus a nedá se říci, že ten či onen vkus je lepší či horší. Pro mně osobně Jiří Menzel znamenal více, než opěvovaný a Oskary ověnčený Forman, který udělal dobrou kariéru v USA a to je opravdu kumšt. Menzelovo filmové zpracování Bohumila Hrabala si myslím přesně vystihovalo to, co autor předlohy chtěl svým dílem říci a to je velmi cenné. Ta empatie k autorovi literární předlohy.

11 0
možnosti
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik