Horáček nemusel být spolupracovníkem díky Štrougalovi

„Horáček se … dnes považuje za čistého a publikoval i své negativní lustrační osvědčení z roku 2004“, čtu šestnáctého března v Mladé frontě Dnes. 

Podtitul tohoto článku přitom zní „V éře socialismu vyjížděli na Západ jen reportéři oddaní režimu. A pak jeden Horáček." 

Samozřejmě skutečnost, že člověk, který se v sedmdesátých letech minulého století dostal kvůli podvodu s výjezdní doložkou do vazby a v letech osmdesátých, tedy stále ještě za toho samého politického zřízení, jezdil běžně coby novinář na Západ, i když mezitím nevstoupil do strany a podle deníku MfD dokonce nebyl ani v SSM, tedy Socialistickém svazu mládeže, je velmi podivná, nicméně podmínkou nemusela být spolupráce s StB. V redakci Mladého světa totiž do roku 1982 pracoval také jeden redaktor, o němž se článek nezmiňuje, a sice Jiří Janoušek, jehož tchánem byl Lubomír Štrougal, a předseda vlády Československé socialistické republiky podle mého názoru držel nad zmíněným časopisem, touto „uměle udržovanou opozicí“, jak mi kdysi řekla jedna redaktorka, ochrannou ruku, a to i po odchodu svého zetě do Filmového studia Barrandov. (Vybavuji si ostatně, jak Janoušek ještě jako redaktor Mladého světa letěl do New Yorku coby - pokud si dobře vzpomínám - jediný český novinář na nějaký důležitý tenisový zápas Ivana Lendla, možná finále U.S. Open).

„Kvalitní krytí“ měla ovšem i samotná šéfredaktorka dotyčného týdeníku Olga Čermáková, jelikož její manžel byl předsedou FÚTI neboli Federálního úřadu pro tisk a informace, tedy instituce dohlížející nad správným obsahem všech tehdejších československých médií.

Na závěr bych se chtěl jen trochu pousmát, když Mladý svět cituje jednoho bývalého Horáčkova kolegu, který se o něm vyjádřil, že „měl určitě v redakci nejlepší angličtinu“. Když jsem ho před lety viděl a hlavně slyšel mluvit v televizi touto řečí v roli moderátora vyhlašování nějakých hudebních cen, připadal jsem si nesmírně trapně, a napadá mne snad jen úsloví „Mezi slepými jednooký králem“. Na druhou stranu je ale přehnané, když v nějaké anketě na rozhlasové stanici Impuls kdosi minulý týden prohlásil, že nechce mít za prezidenta „bývalého veksláka“, protože touto činností, pokud vím, se nikdy nezabýval, dotyčný si to asi trochu popletl s hazardními hrami. 

Autor: Lubomír Sedlák | sobota 18.3.2017 21:04 | karma článku: 35,96 | přečteno: 2485x
  • Další články autora
  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik