Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy má část nějakého státu právo se od něj odtrhnout?

Díval jsem se nedávno v televizi na seriál o americké občanské válce, která vlastně vypukla především proto, že Konfederace, tedy jih USA, se chtěla kvůli zachování otroctví odtrhnout od zbytku země. 

Unie, tedy sever, něco takového ovšem odmítala a nakonec ji během bojů, kdy údajně zahynulo víc amerických vojáků než v obou světových válkách, porazila. To mne přivedlo k zamyšlení, kdy se nějaká část toho či onoho státu může osamostatnit a kdy ne, pokud se něco takového vůbec dá definovat.

Někdy, ne-li často, centrální vláda příslušné země pošle na tu její část, která se hodlá „udělat pro sebe“, armádu a utopí ji v krvi. Příkladem za všechny budiž africká Nigérie, od níž se v roce 1967 pod názvem Republika Biafra odtrhly provincie na jihovýchodě, ale po téměř tři roky trvající občanské válce ji federální vojska opět přivedla k poslušnosti, přičemž v bojích padlo zhruba sto tisíc mužů a podle některých odhadů až dva milióny civilních obyvatel zemřelo hlady (zajímavé přitom je, že Velká Británie a Sovětský svaz, tedy velcí nepřátelé, podporovaly zachování celistvosti Nigérie, zatímco Francie či například Izrael stály na straně Biafry).

 Jindy je snaha určité provincie o odštěpení také potlačena silou, ale krev buď vůbec neteče, nebo jen sporadicky. Tak dopadlo nedávné úsilí Katalánska nebýt už na základě uspořádaného referenda součástí Španělska, jelikož vláda v Madridu vysláním policejních jednotek, které sice i střílely, ale údajně „pouze“ gumovými projektily, něčemu takovému zabránila (jak v tomto případě, tak v případě Biafry se mimochodem chtěly osamostatnit ty nejbohatší části příslušných států).  

Poněkud atypickým příkladem odtržení nějaké části státu je pak tzv. Severní Kypr, který uznává pouze jediná země na světě, a to Turecko. Nevznikl totiž v důsledku nějakého povstání místních obyvatel, nýbrž okupací severu dotyčného středomořského ostrova tureckou armádou, i když v zájmu objektivnosti je třeba dodat, že invazi předcházel pokus tehdejší fašistické vlády v Aténách učinit Kypr součástí Řecka.

Ozbrojeným zásahem, tentokrát federální jugoslávské armády, skončilo také rozhodnutí Chorvatska vyhlásit samostatnost, a konflikt pak pokračoval několik let trvající občanskou válkou plnou násilí (Slovinsku se vyhnula, protože na letišti v jejím hlavním městě Lublani nedovolila přistát letadlům vyslaným vládou v Bělehradě). Je ovšem otázkou, zda v případě SFRJ čili Socialistické federativní republiky Jugoslávie lze ještě hovořit o odtržení nějaké části od původního celku, protože nakonec došlo k jejímu rozpadu na sedm nezávislých států.

Podobně neúspěšně skončila i snaha Velké Británie udržet si po první světové válce pod svou nadvládou Irsko, i když proti jeho povstalcům nasadila své vojenské jednotky a přes dva roky se na tomto ostrově válčilo. Jiným příkladem země, které se i přes napadení ozbrojenými silami té „mateřské“ podařilo uhájit samostatnost, kterou předtím vyhlásila, je pak Bangladéš, do roku 1970 součást Pákistánu, i když jeho vojáci během bojů údajně zabili tři sta tisíc až tři milióny tamních obyvatel (a znásilnili dvě stě až čtyři sta tisíc místních žen).

Lze tedy udělat závěr, že nějaké části státu se podaří osamostatnit, pouze pokud má dost sil (nebo podporu jiné země, jak to bylo v případě Bangladéše, které pomáhala Indie) čelit ozbrojené intervenci vojsk centrální vlády? V žádném případě, příkladem budiž nejen v devadesátých letech Slovensko, ale už na začátku dvacátého století Finsko – to vyhlásilo nezávislost bezprostředně poté, co v Petrohradě vypukla bolševická revoluce, konkrétně 6. prosince roku 1917, a její vůdce Lenin ji kupodivu uznal, buď opravdu z čirého idealismu, protože carské Rusko označoval za „žalář národů“, nebo proto, že neměl sílu jej v novém státě udržet.

Aby to navíc bylo ještě zamotanější, máme zde i příklady, kdy se naopak dvě země spojí v jednu, i když momentálně mne napadá pouze Tanganika a Zanzibar, které vytvořily jeden územní celek v roce 1964, pravda až poté, co na druhém z obou jmenovaných států proběhla revoluce, při níž zahynulo dvacet tisíc lidí. Podobně se ale vlastně koncem padesátých let minulého století „daly dohromady“ Egypt a Sýrie, ovšem jejich Sjednocená arabská republika vydržela jen něco přes tři roky, protože první tu druhou de facto ovládala.

Na otázku vyslovenou v titulku blogu jsem ovšem odpovědět nedokázal, takže mi nezbývá než nechat případnou odpověď na těch, kdo si jej přečtou.

Autor: Lubomír Sedlák | sobota 17.8.2019 13:59 | karma článku: 21,52 | přečteno: 845x
  • Další články autora

Lubomír Sedlák

Nakolik za svou smrt mohl sám prezident Kennedy?

Před časem jsem na těchto stránkách psal, jak jsem trochu s nedůvěrou přistupoval k jednomu z dalších českých dokumentárních filmů o Miloši Formanovi uváděnému v televizi.

6.12.2023 v 20:47 | Karma: 12,82 | Přečteno: 461x | Diskuse| Politika

Lubomír Sedlák

Dá se tajně převézt letadlem půl miliarda v bankovkách vážících čtyři sta kilogramů?

Díval jsem se onehdy na seriál televize Prima zvaný Hlasy zločinu, tentokrát věnovaný největší krádeži peněz v českých dějinách.

24.11.2023 v 16:56 | Karma: 32,45 | Přečteno: 4363x | Diskuse| Ostatní

Lubomír Sedlák

Nadržuje zákon nevěrným manželkám a jejich milencům?

S tématem tzv. kukaččích dětí je asi většina čtenářů blogů na www.idnes.cz dobře obeznámena, já jsem jej ale dosud sledoval jen velmi povrchně.

9.5.2023 v 18:07 | Karma: 17,12 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Z letadel opravdu mohou padat lidé

Musím se omluvit Mladé frontě Dnes. Před zhruba třemi lety jsem totiž na tomto místě psal, že se prezentuje coby seriózní list, a přitom uveřejňuje zprávy, které vypadají trochu jako novinářské kachny.

22.10.2022 v 21:08 | Karma: 11,06 | Přečteno: 525x | Diskuse| Společnost

Lubomír Sedlák

Román Doktor Živago, který tak rozzuřil Kreml, vydali jako první italští komunisté

Česká veřejnoprávní televize o této knize, za kterou ruský spisovatel Boris Pasternak obdržel Nobelovu cenu, uvedla minulý týden zajímavý francouzský dokument, zabývající se jejím osudem poté, co byla v roce 1955 dokončena.

23.2.2022 v 18:46 | Karma: 20,39 | Přečteno: 342x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1041x
novinář (politika, ekonomika, kultura) a překladatel (literatury faktu z angličtiny) na volné noze

Seznam rubrik